Psycholog BSD odpovídá na otázky

Položili jsme našemu psychologovi, Mgr. Josefu Smržovi, pár otázek týkajících se duševního zdraví a karantény.

Josefe, jak jste zvládl a zvládáte přechod do online prostoru?

Online prostor je určitě specifickým nástrojem a nemusí každému klientovi vyhovovat. I online nástroj, kdy klienta vidíme a mluvíme s ním, nemůže plně nahradit osobní setkání. Pozoruji na sobě, že se musím více soustředit na zachytávání různých neverbálních signálů klienta a dávat si pozor na tempo. Povídání v online prostoru totiž může svádět k tomu, aby byl člověk rychlejší a více se soustředil na řešení problému. Stejně tak může být tento způsob omezující i pro klienta, který s psychologem (terapeutem) nehovoří v neutrálním prostředí, ale v domácím prostředí. Oproti tomu však může být výhodou online prostředí jeho rychlá dostupnost. Pokud bych měl mluvit za sebe, určitě se těším na to, až budu moci opět vnímat klienty „face to face“ bez omezení virtuálního online prostředí.

Přivedla Vám současná situace více klientů? Vyhledalo více lidí Vaši pomoc? 

Jsem zapojený do projektů delamcomuzu.cz a Anténa, které vznikly jako reakce na současnou situaci a sdružují psychology a terapeuty, kteří poskytují zdarma podporu a pomoc po dobu trvání nouzového stavu. Z těchto projektů se na mě obrátilo již několik klientů, kteří prožívají současnou situaci tíživě a řeší různé problémy jako je například samota, vztahové problémy nebo zvýšenou úzkost z nejistoty kolem nás.

Myslím si, že se díky těmto projektům dokázali obrátit na pomoc lidé, kteří by si v minulosti o takovou podporu nedokázali říct z důvodu strachu nebo také lidé, kteří v životě nějaká náročná témata řešili a díky současnému stavu se tato témata prohloubila. Doufám, že právě tato zkušenost, kterou mnozí lidé využili k aktivnímu vyhledání pomoci a podpory pro sebe, povede k tomu, že se zbortí některé mýty, které panují o tom, kdo je to psycholog.

Ze svého pohledu, jaká vnímáte rizika karantény?

Hlavním rizikem je podlehnutí paniky a nejistoty, kterou karanténa přináší. Samotná karanténa přináší různá omezení, která určitě zasahují do našeho běžného života a znamenají pro nás velkou změnu. Stejným rizikem je nemožnost ovlivnit některé věci, které se současnou situací souvisí. Nedokážeme ovlivnit, kdy to vše skoční nebo to, jakým způsobem se budou někteří lidé chovat. Člověku je přitom přirozené mít nad věcmi kontrolu. Pokud víme, co se bude dít, můžeme danou situaci nějak ovlivnit a kontrolovat, cítíme se bezpečněji.

V současné situaci může člověk velice snadno podlehnout nejistotě a úzkosti, která se může prohlubovat až do depresivních nálad. Karanténa neznamená jen omezení pohybu a našich aktivit, ale také situace, kdy musíme společně umět žít v malém prostoru. To může přinášet konflikty nebo zvýrazňovat některé problémy. Právě v těchto chvílích, pokud se necítíme dobře a přepadají nás špatné nálady nebo pocity úzkosti, není ostudou kontaktovat odborníka a dopřát si podporu. Je v pořádku si říct, že to, co se děje není normální situace a není se co divit, že je pro nás náročná. Pojďme si tedy říct, že nás současná situace může taky pěkně štvát a máme právo si na celý koronavirus pořádně zanadávat.

Lze na současné situaci najít pozitiva? Jaká?

I když to může znít jako klišé, každá krize má přes své veškeré nevýhody také jednu výhodu, je totiž příležitostí ke změně nebo růstu. A současná situace určitě krizí je. Příležitostí pro někoho může být zastavení se, pro někoho strávení času s rodinou, pro mnoho lidí zapojení do dobrovolnické činnosti a pomoci druhým. Jistě se náš život v poslední době změnil, ale je třeba hledat i pozitiva, která to mohla přinést a která nás mohou posílit do dalšího života. A my víme, že každá krize, kterou překonáme nás posílí. Díky ní získáme zkušenosti k tomu, jak s takovou situací zacházet a učí nás hledat způsoby, jak ji zvládnout.

Zastavení se pro mnoho z nás v běžném životním fungování není možné, ženeme se za materiálními věcmi, za kariérou nebo za dlouhodobými cíli. Současná situace nám ukazuje, že se musíme naopak soustředit na přítomnost, malé kroky a cíle, které nám takzvaně „tady a teď“ udělají radost. Zároveň můžeme více vnímat, jak pro nás byly některé věci běžné až obyčejné, bez uvědomění, jak jsou pro nás důležité a co vše nám přináší (procházka v přírodě, setkání s přáteli). Krize často znamená možnost k revizi a změně životních hodnot nebo jen uvědomění toho, co jsme dosud vnímali jako pouhou samozřejmost.

Co doporučujete na zlepšení nálady?

Doporučení je jasné, dělejme si radost maličkostmi. Nedávejme si velké a dlouhodobé cíle – naopak – soustřeďme se na malé krůčky, na přítomnost a na dílčí cíle. Nemá smysl přemýšlet  o tom, zda budeme moci příští rok cestovat bez omezení nebo zda jak bude svět vypadat za půl roku. Dělat radost v tuto chvíli znamená poslouchat své potřeby a přání, která můžeme reálně ovlivnit a docílit jich – radostí může být zahrát si s rodinou společenskou hru, která nám ležela rok ve skříni, upečení bábovky k sobotnímu odpoledni nebo zavolání kamarádovi, kterého jsem půl roku neslyšel. Právě sledování vlastních potřeb je v těchto dnech důležité  – udělá Vám radost lehnout si do postele a pustit si film? Udělejte to a vykašlete se na to, že byste měli možná umýt okna. Chtěl jste kreslit, ale nebyl na to čas ? Hurá na internet a stáhněte si lekce kreslení.

Důležité je také nezapomínat na sociální kontakt i potřebu samoty a vlastního prostoru. Buďte ve spojení s přáteli a blízkými, využívejte online nástrojů komunikace a sdílejte běžné denní radosti. Netočte své hovory jen kolem koronaviru, mluvte i o běžných věcech. Zároveň nezapomínejte na prostor a čas jen pro sebe. Nemůžete být neustále k dispozici pro ostatní – nebojte se říct o to, že potřebujete být chvíli sami se sebou.

Nezahlcujte se informacemi. Nastavte si rozumný čas, který budete trávit nad tím, co se aktuálně děje. Sledovat jen zpravodajství a aktuální dění totiž situaci nezmění a může vést k většímu zpřítomnění tématu a jeho obklopení. Mnoho informací může být přitom zavádějících a vyvolávajících paniku. Sledujte proto ověřené zdroje. Čím déle situace trvá, tím více můžeme být otráveni tím, že se o tématu koronaviru všude mluví. Jako by nic jiného neexistovalo. Když jeden den zprávy vynecháte, určitě o nic nepřijdete.

 

Mgr. Josef Smrž nabízí služby terapie, psychologického poradenství, krizové intervence a lektorování. Konzultaci s ním si můžete domluvit u své kontaktní osoby v Barevném světě dětí. Můžete ho také sledovat na jeho Facebooku.